Savjetovalište za reproduktivno zdravlje

Savjetovalište za reproduktivno zdravlje

U Domu zdravlja Danilovgrad organizovano je Savjetovalište za reproduktivno zdravlje žena, njihovih partnera, planiranje porodice i trudnice.

Savjetovanje je namijenjeno kako pojedincima ili parovima koji žele da se pripreme na izazovne zadatke koji ih očekuju u narednim fazama života. Roditeljstvo je samo po sebi veoma zahtjevan i stresan životni zadatak, pa se savjetnicima vrlo često javljaju i ljudi koji nemaju reproduktivnih problema u fiziološkom smislu, ali su zbunjeni pred novim ulogama i zadacima koji se pred njih postavljaju. Zato je sasvim preporučljivo i korisno potražiti pomoć ili usmjerenje čak i onda kada ”samo” želimo da se temeljnije pripremimo za jednu od najvažnijih uloga u životu svakog pojedinca.

Takođe, i u slučajevima odluke abortus, pripremi za vantjelesnu oplodnju ili razmatranje opcije usvajanja djeteta, svaka od ovih situacija par stavlja u izuzetno stresne okolnosti, jer zahtjeva značajno prilagođavanje oko životno važnih pitanja. Stoga je psihološko savjetovanje u takvim okolnostima nešto što se sve češće uključuje u tretman parova koji se suočavaju sa izazovima vezanim za reproduktivno zdravlje.

Savjetovanje se odvija u formi poverljivog razgovora sa stručnjacima sa parom (ili samo jednim članom budućeg roditeljskog para), čiji je osnovni cilj da omogući partnerima da se se suoče sa teškoćama vezanim za reproduktivno zdravlje ili se pripreme za životne situacije koje ih očekuju, sagledaju različite mogućnosti i dobiju podršku prilikom donošenja odluke vezane za buduće roditeljstvo ili druge situacije.

Kontakt telefon: 020 812 106 i 020 810 306