mar 12, 2020

Saopštenje za javnost IJZ - Novi koronavirus

Saopštenje za javnost IJZ - Novi koronavirus

Poštovani građani Crne Gore,

Novi koronavirus je jedna od najozbiljnijih javnozdravstvenih prijetnji sa kojom se svijet ikada susreo.

Što prije shvatimo da je borba sa virusom udruženi napor i građana i zdravstvenog sistema te da zahtjeva lično angažovanje svakog od nas biće nam lakše i jedino tako ćemo izaći kao pobjednici.

Ni jedan zdravstveni sistem na svijetu ovu borbu ne može da iznese samostalno ma koliko bio spreman a ključ uspjeha ste vi – građani Crne Gore i vaša lična odgovornost da zaštitite sebe i druge.

Prema informacijama koje dolaze do Instituta za javno zdravlje izgleda da mnogi građani borbu protiv koronavirusa nisu shvatili dovoljno ozbiljno. Mnogi se vode „provjerenim izvorima“, „eksluzivom“ i raznoraznim iskrivljenim informacijama koje uporno šire i objavljuju na društvenim mrežama unoseći nemir i paniku.

Jedan od glavnih elementa u kom možete da pomognete je informisanost! Pratite saopštenja Instituta i zdravstvenih vlasti, ne podležite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao.

Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti informisana. To je naša dužnost i naša obaveza prema svakom stanovniku ove države – kako prema vama i vašim porodicama tako i prema našim.

Laboratorije i sve stručne službe Instituta su tu samo sa jednim ciljem – očuvanjem i unaprijeđenjem zdravlja stanovništva Crne Gore.

Institut za javno zdravlje Crne Gore
11.mart 2020.