mar 09, 2018

Četrdeset žena dobilo poklone

Četrdeset žena dobilo poklone

Žene operisane od tumora dojke okupile su se juče na desetom, tradicionalnom druženju koje za njih organizuje uprava danilovgradskog Doma zdravlja Dimitrije Dika Marenić”. Četrdesetak Danilovgrađanki, kojima je karcinom otkriven skriningom dojke, dobile su cvijeće i poklone, i družile se sa ljekarima koji godinama brinu o njihovom zdravlju.

Direktor te zdravstvene ustanove dr Dejan Mandić kazao je da je ovo deseta, jubilarna godina započinjanja projekta rano otkrivanje karcinoma dojke u danilogradskoj Opštini.

"Program je započeo na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Doma zdravlja, uz saglasnost sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom i imao je za cilj rano, blagovremeno, pravovremeno otkrivanje i benefit ranog liječanja karcinoma dojke kod žena iz danilovgradske Opštine. To je najčešće populacija stara preko 65 godina, njih je oko 50 odsto, i veliki broj pacijentkinja od 35 do 65 godina zahvaćene su tom bolešću. Program je bio koncipiran da se podigne svijest naših sugrađanki o samokontrolama, samopregledima i edukaciji, a zatim na dijagnostici", kazao je on.